Dlaczego należy bielić pnie drzew owocowych?

Czy wiesz, że bielenie pni drzew jest bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym? Sprawdź, dlaczego należy bielić pnie drzew oraz czym przeprowadzić zabieg bielenia.

Bielenie pni drzew – przed czym chroni?

Zabieg ten, chroni drzewa owocowe przed zmiennymi temperaturami na przełomie zimy i wiosny. Jeżeli zaniedbamy zabieg bielenia, na drzewach mogą powstać rany zgorzelinowe. Rany, powstają na skutek promieni słonecznych, które w ciągu dnia nagrzewają korę, a tym samym pobudzają do życia, znajdujące się pod nią tkanki oraz pod wpływem mrozu, który pojawia się w nocy. Tak gwałtowne zmiany temperatury powodują, że tkanki drzewa zaczynają obumierać, a kora pęka i odrywa się od pnia, co w konsekwencji przyczynia się do powstawania ran. Zabieg bielenia, zapobiega powstawaniu ran zgorzelinowych, ponieważ, biały kolor odbija promienie słoneczne, a dzięki temu w korze nie gromadzi się ciepło. Najbardziej wrażliwe na powstawanie ran są czereśnie, jabłonie i śliwy, w szczególności te, szczepione na wysokim pniu.

Czym bielić pnie drzew owocowych?

Do bielenia drzew należy stosować mleko wapienne. W celu uzyskania go, musimy zmieszać ze sobą 2 kg wapna z 10 l wody. Do tak przygotowanej mikstury możemy także dodać gliny, ponieważ przyczynia się ona do zwiększenia przyczepności mieszanki do bielenia pni drzew. Należy zakupić odpowiednie wapno konfekcjonowane, które sprzedawane jest w małych opakowaniach i dostępne w sklepach ogrodniczych. Zabieg ten, najlepiej wykonać w pierwszej połowie stycznia, a w razie potrzeby możemy go powtórzyć raz jeszcze w lutym.

Budownictwo, dom i ogród na WashPlanner.pl

Dodaj komentarz