Jaki grill ogrodowy wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Grill to jeden z niezbędnym elementem przy domach, na działkach i oczywiście na spotkaniach towarzyskich w plenerze. Na stałe wrósł już w krajobraz polskich miast, miasteczek oraz wsi i na dobre zmienił zarówno sposób spędzania wolnego czasu oraz oczywiście przyrządzania posiłków. Na rynku jest coraz więcej różnego rodzaju propozycji, które doskonale wpisują się w potrzeby różnych klientów. Popularnością cieszą się grille klasyczne – węglowe, gazowe lub elektryczne, ale w każdej z tych kategorii dostępnych jest wiele różnych wariantów. Dlatego właśnie bez problemu znajdziesz to wszystko, czego potrzebujesz w swoim ogrodzie.

  1. Jakie są rodzaje grilli?
  2. Co warto sprawdzić przed zakupem grilla?
  3. Dodatkowe wyposażenie w grillach
  4. Czyszczenie i konserwacja grilla

Jakie są rodzaje grilli?

Oczywiście zainteresowanie grillami rośnie wraz z pierwszymi oznakami wiosny i trwa całe lato. Coraz dłuższy sezon sprawia, że często spotkamy się w ogrodach na wspólnym przyrządzaniu posiłków, a nowoczesne urządzenia pozwalają przygotować ulubione dania nawet wtedy, gdy pogoda jest niesprzyjająca. Są różne systemy, materiały i wykończenia. Im lepszy sprzęt, tym większa frajda. Im większe doświadczenie, tym jedzenie zdecydowanie lepsze. Najczęściej klasyfikacji i podziału dokonuje się ze względu na rodzaj zasilania. W związku z tym wyróżniamy grille węglowe, które są pewnego rodzaju klasyką gatunku. Do specjalnego pojemnika wsypuje się dedykowany węgiel, który rozpala się za pomocą rozpałki. Na ruszcie natomiast układa się ulubione potrawy. Samo rozpalanie i obsługa grilla wymagają oczywiście pewnego zaangażowania. Coraz popularniejsze są model gazowe, które również mają niezwykle designerski wygląd. Tak jak węglowe można je zabrać wszędzie i nie będziemy potrzebować dostępu do gniazdka, by je uruchomić. Natomiast niezbędna będzie butla gazowa, którą oczywiście należy odpowiednio podłączyć. Trzecim rodzajem są grille elektryczne, które jak sama nazwa wskazuje wymagają zasilania prądem. To wygodna opcja, ponieważ nie wymaga ona rozpalania, a jedynie ustawienia odpowiedniej temperatury na urządzeniu. Warto również zainteresować się modelami gazowo-węglowymi.

Co warto sprawdzić przed zakupem grilla?

Sam grill ogrodowy może mieć również różne wielkości i kształty. Mniejsze – zazwyczaj kuliste modele są tanie oraz dość mobilne i dlatego można je zabrać niemalże wszędzie. Bez problemu na takim urządzeniu przygotujemy danie dla kilku osób. Przy zakupie takiego rozwiązania lub też większego – prostokątnego warto wprowadzić, czy można regulować wysokość rusztu, a także to, czy producent wyposażył grill w pokrywkę. Warto sprawdzić również czy urządzenie jest stabilne. Niewątpliwie będzie to zależeć od ilości nóżek, sposobu ich montażu oraz samego ich kształtu. Niewątpliwie na chwiejących się nóżkach nic konstruktywnego nie zrobimy, a cała konstrukcja staje się niebezpieczna dla innych użytkowników. Jeśli grill ma regulowane nóżki, to łatwiej będzie go umiejscowić na nierównym terenie. Jeśli nie kupujemy modelu dużego, który na stałe zagości w ogrodzie warto przyjrzeć się temu, czy urządzenie będzie mobilne. To widać na przykład w tym, czy jest wyposażone w kółka. One ułatwiają przemieszczanie się z grillem. Poza tym już na początku pomyślmy o czynności, której nikt nie lubi – to znaczy o czyszczeniu. W niektórych modelach na przykład elementy można myć zmywarce, w innych będziemy musieli robić to ręcznie.

Dodatkowe wyposażenie w grillach

Na danym grillu https://www.castorama.pl/produkty/ogrod/relaks-w-ogrodzie/grillowanie/grille-weglowe.html i jego elementach nie warto oszczędzać, ponieważ dobra materiały sprawiają, ze urządzenie posłuży nam dłużej, szczególnie ze będzie narażone na szereg różnych niesprzyjających warunków. Oczywiście na rynku dostępne są modele za kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych, ale to bardzo krótkotrwała inwestycja. Warto na przykład dokładnie przyjrzeć się, jakie kratki do rusztu ma grill. To ważny element, który może być wykonany z żeliwa lub ze stali nierdzewnej. Modele profesjonalne wykonane są ze stali pokrytej porcelaną. To niemalże niezniszczalny zestaw. Poza tym uchwyty najczęściej wykonuje się z aluminium, które jest wytrzymałe na wysokie temperatury i bardzo lekkie.

Czyszczenie i konserwacja grilla

Czyszczenie grilla może być skomplikowane i pracochłonne i na pewno trzeba to robić regularnie, aby urządzenie zawsze świetnie wyglądało, a potrawy w nim przyrządzane były zdrowe. Warto już przy zakupie sprawdzić to, czy łatwo się będzie utrzymać całość w czystości. Najprostszym sposobem, by sobie to ułatwić, jest na przykład sięganie po aluminiowe tacki, które minimalizują ilość zabrudzeń. Poza tym po zakończonym grillowaniu i oczywiście wtedy, gdy zanim grill całkowicie wystygnie, trzeba do wyczyścić szczotką ze stalowym włosiem. Następnie w kuchni lub w ogrodzie czyścić go ciepłą wodą z mydłem. Domowym sposobem jest na przykład użycie octu do mycia. Wówczas następne spotkanie przy grillu będzie czystą przyjemnością.

Dodaj komentarz