Elegancka zastawa stołowa na wigilijnym stole

Choć dla wielu listopad to nie czas na rozmyślanie o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia, to istnieje druga równie liczba grupa, która wprost nie może już się doczekać wszystkich przygotowań! Grudzień to z pewnością magiczny czas, w którym mamy okazję spotkać się z rodziną, obdarować ją prezentami, a przede wszystkim – zasiąść przy wigilijnym stole. W zależności od tradycji jego wygląd może się różnić. Jak więc przygotować wigilijną wieczerzę tak, aby była elegancka i przytulna?

Tradycje wigilijnego stołu – o czym trzeba pamiętać?

W Polsce dużą wagę przykłada się do wielu tradycji, a te związane ze świętami Bożego Narodzenia są wyjątkowo cenione. W każdej rodzinie jest także wiele indywidualnych zwyczajów, które są pielęgnowane z pokolenia na pokolenie. Jednak istnieje ogólny zarys, który ukazuje nam tradycyjny, wigilijny stół.

Przede wszystkim zaczyna się od sianka. Umieszcza się je pod obrusem. Co ciekawe, zwyczaj ten wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich i jest związany ze świętem plonów. Kolejna kwestia to przygotowanie dodatkowego nakrycia na stole. Jest ono przeznaczone dla niezapowiedzianego gościa, zbłąkanego wędrowca. Oczywiście tradycyjnie należy przygotować 12 potraw. W Polsce przyjęło się, że są one jarskie. Należy spróbować każdej potrawy, gdyż ma to przynieść szczęście u pomyślność w nadchodzącym roku.

Co więcej powinniśmy wiedzieć o wigilijnych zwyczajach? Wieczerza nie obejdzie się bez przeczytania fragmentu Biblii, a dokładnie Ewangelii św. Łukasza. Teraz przyszedł czas na dzielenie się opłatkiem. Ten zwyczaj jest pielęgnowany tylko w Polsce i niektórych miejscach na Litwie. Teraz można przejść do wieczerzy wigilijnej przeplatanej śpiewaniem kolęd.

Tradycja, ale także nowoczesność – elegancka zastawa stołowa


Choć najważniejsze w całych świętach jest oczywiście czas spędzony z bliskimi i moment zadumy, ale także radości, to dekoracje są równie ważne dla pani domu. Każda gospodyni chce wypaść jak najlepiej i stworzyć piękny wystrój stołu wigilijnego. Używa do tego eleganckiej zastawy stołowej, najlepszych sztućców i porcelany. Całość dopełniają drobne dekoracje. Na co najlepiej się zdecydować? Zobacz tutaj.

Bardzo oryginalnym i efektownym pomysłem jest użycie elementów jemioły lub gałązek choinki. Można je ułożyć w różnych miejscach na stole, tworząc świąteczny, naturalny klimat. Warto też postawić na jeden akcent kolorystyczny, który będziemy wykorzystywać na serwetkach, obrusie, świeczkach i wszelkich drobnych dodatkach. Najlepiej sprawdzi się złoty, czerwony lub srebrny. Elegancka zastawa stołowa dopełni całości. Biały kolor wyróżni się na tle dodatków i przykuje uwagę gości.

Przygotowanie całej wieczerzy wigilijnej to nie lada zadanie. Wymaga dużo pracy i cierpliwości. Jednak uśmiech i radość na twarzach najbliższych oraz setki miłych słów wynagrodzą cały trud. Warto też zaangażować do pomocy domowników. Wspólne przygotowania to świetna okazja to przekazania rodzinnych tradycji oraz spędzenia razem czasu. Cieszmy się tym magicznym okresem świąt Bożego Narodzenia. Zdarza się to tylko raz w roku!

Dodaj komentarz