Savoir-vivre przy stole – poznaj zasady dobrego zachowania

Obecnie, zasady savoir vivre nie są tak restrykcyjne jak za czasów naszych dziadków. Dziś mało kto pamięta, jakie powinno być idealnie ułożenie sztućców. Bardziej przejmujemy się wyglądem naszego stołu – chcemy pochwalić się nową zastawą i pasującymi do niej serwetkami, dbamy, by aranżacje jadalni zachwyciły naszych gości. Wciąż istnieją jednak podstawowe zasady, o których powinniśmy pamiętać i których powinniśmy przestrzegać podczas ważnego biznesowego lunchu czy uroczystej kolacji. Mamy nadzieję, że po przeczytaniu artykułu nie będziecie mieli wątpliwości, jak korzystać ze sztućców czy jeść nietypowe posiłki! 

Nie siedź zbyt blisko stołu

To bardzo ważna zasada! Kiedy siadasz, pamiętaj, by Twoja pozycja była optymalna – Twoja klatka piersiowa nie powinna dotykać stołu. Zdarza się jednak, że na taką pozycję nie pozwalają aranżacje. Mała kuchnia może nie posiadać wystarczająco dużo metrów kwadratowych, byś mógł usiąść odpowiednio daleko od stołu. W takim wypadku, usiądź na tyle daleko, na ile pozwala Ci wolna przestrzeń. Gdy jesz prawą ręką, trzymaj lewą rękę na krawędzi stołu – nigdy nie kładź na nim łokci i staraj się nie poruszać głową w kierunku talerza. Na kolanach natomiast powinieneś położyć serwetkę. Po skończonym posiłku możesz zostawić ją po lewej stronie talerza. 

Sposób układania sztućców

Pamiętaj, że ułożenie sztućców po posiłku to pewna informacja dla kelnera. Nóż i widelec skrzyżowane na talerzu oznaczają, że jeszcze nie skończyliśmy jeść – chcesz zrobić sobie przerwę na picie lub rozmowę. Sztućce skierowane na godzinę piątą to znak, że nie będziemy już jeść. Uważaj, aby nie kłaść brudnych sztućców na stole lub krawędzi talerza.

Nie nabieraj jedzenia nożem

Jedzenie nabijamy na widelec, nie na nóż. Noże służą do krojenia i tylko w takim celu powinniśmy ich używać. Należy jednak pamiętać, by nożem nie kroić chleba lub bułek. Jeśli zostało podane pieczywo, można odrywać je kawałek po kawałku. 

Użyj sztućców, które zostały podane

Niektóre potrawy podaje się wraz z konkretnymi sztućcami – np. steka. Surowe mięso ciężko jest pokroić używając standardowego noża, dlatego wraz ze stekiem często otrzymujemy ostry nóż z drewnianą rączką. Wówczas musimy pamiętać, że właśnie tego sztućca musimy użyć. Sztućce już leżące obok talerza będą potrzebne do innego dania. 

Nie porcjuj

Nie próbuj od razu porcjować wszystkich warzyw i mięsa, a raczej pokrój mały kawałek tuż przed spożyciem. Do ust wkładaj tylko niewielkie porcje jedzenia. Pamiętaj również, że nie wypada mówić podczas jedzenia, a dmuchanie na gorącą zupę w celu jej ostudzenia, nie jest mile widziane podczas oficjalnej kolacji. Poczekaj, aż odrobinę ostygnie i jedz powoli.

Jeśli danie Cię nie smakuje…

…staraj się po prostu go nie komentować. Zostaw dla siebie wszystkie krytyczne uwagi – będziesz się mógł nimi podzielić dopiero z małżonkiem, po powrocie do domu. Zgodnie z dobrymi obyczajami, jeśli nie lubisz serwowanego jedzenia, powinieneś przynajmniej go spróbować. Dodatkowo, jeśli na talerzu zaserwowano coś nieapetycznego, pamiętaj, aby dyskretnie odsunąć to od talerza.

Co zrobić, gdy poczujesz pragnienie?

Gdy podczas jedzenia poczujesz pragnienie oczywiście możesz napić się wody. Zanim jednak podniesiesz szklankę do ust, przetrzyj ich boki serwetką – zapobiegnie to pozostawieniu brudnych, nieestetycznych śladów na szklance lub filiżance. Ta sama zasada odnosi się do wina, które często pije się podczas włoskich kolacji. 

Nie wstydź się, jeśli czegoś nie wiesz

Jeśli z jakichś powodów nie wiesz, jak zacząć spożywać daną potrawę, po prostu zapytaj innych gości – to żaden powód do wstydu. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż niezdarne próby zjedzenia nieznanych potraw.

Dodaj komentarz